Mitologia I: la sirena Partènope

Ens sorprendríem de la multitud de coses que tenen un orígen basat en la mitologia. Quan parlem de mitologia parlem de totes aquelles històries que s’ubiquen en l’antiguitat, que moltes vegades tracten d’explicar l’origen del món i de la vida. Aquests relats han arribat fins als nostres temps, i són unes històries ben curioses.

M’agrada saber el “per què” de les coses, almenys de tot allò que és a les meves mans. M’agrada indagar, investigar-ne els orígens, perquè la història és l’únic camp del saber capaç d’explicar el present. I la mitologia em fascina, d’igual manera que les civilitzacions antigues, especialment la grega i la romana.

PARTÈNOPE I ULISES

Conta la llegenda que Ulisses (Odisseu), en un dels seus llargs viatges marítims, va topar-se amb tot un grup de sirenes. Aquestes, amb els seus bells cants, atreien els mariners que, embriagats d’aquelles veus, es llançaven a l’aigua per continuar escoltant les sirenes, fins que acabaven morint ofegats. Odisseu, però, obligà la seva tripulació a tapar-se les orelles amb cera, mentre que ell es lligà al pal major del vaixell, amb les orelles al descobert.

Tots aquells que us pregunteu quin és el motiu d’aquesta estupidesa, és el següent: si un home era capaç d’escoltar el bell cant de les sirenes sense sentir-se’n atret, una d’aquestes dones-peix havia de morir. En aquest cas, li tocà a Partènope, que fou arrossegada per les onades fins la costa de Nàpols. Allà fou enterrada i sepultada amb honors, i s’hi construí un temple per tenir present el record d’aquesta sirena. Posteriorment s’hi construí tot un poble, que en un inici es coneixia com a Partènope, actualment Nàpols.

Partènope - Nàpols

Per cert, Nàpols és una ciutat preciosa. El clima de la Campanya és molt suau, i des de la mateixa ciutat es pot observar el Vesubi, el volcà que va arrassar amb Pompeia i Herculà a l’entrar en erupció l’any 79.

Sembla que el proper viatge és claríssim: Nàpols, Pompeia, i acabant a Palerm, a l’illa de Sicília.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s